Bestands- en printerdeling configureren op een Mac-computer

File and Printer Sharing (Bestands- en printerdeling) is een besturingssysteemfunctie op uw Mac®-computer waarmee alle computers in uw netwerk communicatie naar een computer kunnen sturen of afdruktaken naar een printer kunnen sturen. Al uw computers moeten deel uitmaken van het hoofdnetwerk, anders werkt het delen van bestanden en printers niet goed.

• File Sharing - Deze biedt eenvoudige toegang op computers, om bestanden en mappen te delen, die deel uitmaken van hetzelfde netwerk.
  • Printer Sharing - Hiermee kunt u met uw computers, die deel uitmaken van het hoofdnetwerk, afdruktaken sturen naar een printer die bedraad of draadloos is aangesloten met uw computer.

File Sharing configureren

U kunt uw hele Mac met anderen delen of de toegang van specifieke gebruikers tot alleen bepaalde mappen beperken. Volg de onderstaande instructies om te weten hoe u het delen van bestanden op uw Mac-computer configureert.

Apple® File System (APFS)-volumes kunnen niet worden gedeeld via Apple Filing Protocol (AFP).

1. Klik op het Apple-pictogram. Ga vervolgens naar System Preferences (Systeemvoorkeuren).

2. Klik op Sharing (Delen).

3. Selecteer File Sharing (Bestand delen).

4. Selecteer de map die u wilt delen door op de knop add (Toevoegen) User-added image onder de lijst Shared Folders (Gedeelde mappen) te klikken.

5. Zoek de map die u wilt delen en selecteer deze. Klik vervolgens op Add (Toevoegen).

6. Ctrl-klik op de naam van de map. Kies vervolgens Advanced Options (Geavanceerde opties) en stel uw gewenste opties in. Klik OK.

7. Standaard kan elke gebruikersconfiguratie op uw Mac-computer in de opties Users & Groups (Gebruikers en groepen) verbinding maken via het netwerk. Als een gebruiker een beheerdersaccount heeft, heeft die gebruiker toegang tot uw hele Mac.

Om de toegang voor specifieke gebruikers of groepen tot een map in te stellen, selecteert u de map in de lijst Shared Folders (Gedeelde mappen) en klikt u op de knop add (Toevoegen) User-added image onderaan de lijst Users (Gebruikers). Voer vervolgens een van de volgende handelingen uit.

• Add users or groups from all users of your Mac (Voeg gebruikers of groepen toe van alle gebruikers van uw Mac) - Ga hiervoor naar Users & Groups (Gebruikers en groepen) en selecteer een of meer namen. Klik op Select (Selecteren).
  • Add users or groups from everyone on your network (Voeg gebruikers of groepen toe van iedereen op uw netwerk) - Selecteer hiervoor netwerkgebruikers of netwerkgroepen in de lijst aan de linkerkant en een of meer namen in de lijst aan de rechterkant. Klik op Select (Selecteren).
  • Add someone from your contacts and create a sharing-only account for them (Voeg iemand uit uw contacten toe en maak een alleen-delen-account voor hen aan) - Selecteer hiervoor contacten in de lijst aan de linkerkant en een naam in de lijst aan de rechterkant. Klik op Select (Selecteren), maak een wachtwoord aan en klik op Create Account (Account maken).
8. U kunt ook de machtigingen voor het bestandssysteem voor een gebruiker specificeren. Om dit te doen, selecteert u de gebruiker in de lijst Users (Gebruikers), klikt u op de driehoeken naast de gebruikersnaam en selecteert u een van de volgende:

• Read & Write (Lezen en schrijven) - Hiermee kan de gebruiker bestanden van en naar de map bekijken en kopiëren.
  • Read Only (Alleen-lezen) - De gebruiker kan zien wat er in de map staat, maar kan er geen bestanden naar kopiëren.
  • Write Only (Drop Box) (Alleen schrijven (Drop Box)) - De gebruiker kan bestanden naar de map kopiëren maar kan de inhoud niet bekijken.
  • No Access (Geen toegang) - De gebruiker kan geen bestanden uit de map bekijken of kopiëren.

Printer Sharing configureren

Bij het configureren van de functie voor het delen van printers, moeten de computers zijn verbonden met hetzelfde lokale netwerk als uw Mac. Volg de onderstaande instructies om te weten hoe u het delen van printers op uw Mac-computer kunt configureren.

De Mac-gebruikers moeten OS X® 10.4 of hoger gebruiken.

1. Klik op het Apple-pictogram. Ga vervolgens naar System Preferences (Systeemvoorkeuren).

2. Klik op Sharing (Delen).

3. Selecteer Printer Sharing (Printer delen).

4. In sectie Printers selecteer de printer die u wilt delen.

5. Delen is standaard ingesteld op Everyone (Iedereen). Dit betekent dat alle gebruikers op uw netwerk toegang hebben tot de printer. Om de toegang van andere gebruikers te beperken, klikt u op de knop add (Toevoegen) User-added image onder de lijst Users (Gebruikers) en voert u een van de volgende handelingen uit:

• Select a user from Users & Groups (Selecteer een gebruiker uit Gebruikers en groepen) - Dit omvat alle gebruikers van uw Mac.
  • Select a user from Network Users or Network Group (Selecteer een gebruiker uit Netwerkgebruikers of Netwerkgroepen) - Dit omvat iedereen in uw netwerk.
  • Select a person from your contacts (Selecteer een persoon uit uw contacten - Maak een wachtwoord voor de persoon die u in uw contacten heeft geselecteerd en klik op Create Account (Account maken).
Wanneer mensen worden toegevoegd aan de lijst Users (Gebruikers), wordt de toegang tot de gedeelde printer gereset naar No Access (Geen toegang) voor gebruikers in uw netwerk. Om iedereen weer toegang te geven, klikt u op de driehoeken en selecteert u Can Print (Kan afdrukken). Als u een gebruiker wilt verwijderen, selecteert u de naam en klikt u op Remove (Verwijderen).

Ga voor meer configuratie-instructies op uw Mac-computer naar de ondersteuningspagina van Apple.