WEP, WPA of WPA2 draadloze beveiliging instellen

Waarom moet ik beveiliging instellen op mijn Linksys draadloze router?

Een draadloze verbinding is tegenwoordig een noodzaak en daarom is draadloze beveiliging essentieel om de veiligheid in uw lokale netwerk te waarborgen.

De verschillende draadloze beveiligingsfuncties van uw Linksys-router beschermen uw netwerk tegen mogelijke gevallen van hacking. Hiermee kunt u:

• Zorg ervoor dat niemand gemakkelijk verbinding kan maken met uw WiFi en het internet kan gebruiken zonder toestemming.
  • Personaliseer de toegang tot wie uw draadloze instellingen kan configureren.
  • Bescherm alle gegevens die via WiFi worden verzonden.
Eén methode om beveiliging op uw netwerk in te stellen is het instellen van WEP, WPA™ of WPA2™ als uw draadloze beveiligingsmodus. Volg de onderstaande instructies om te leren hoe u dit doet:

WEP, WPA of WPA2 Persoonlijke draadloze beveiliging instellen op een Linksys draadloze router

1. Ga naar de webgebaseerde opstartpagina van de router door een webbrowser zoals Internet Explorer® of Safari® te openen. Voer in de adresbalk het lokale IP-adres van uw router in en druk vervolgens op [Enter]. Wanneer de aanmeldingsprompt verschijnt, voert u de User name (Gebruikersnaam) en het Password (Wachtwoord) van uw router in.

OPMERKING: Het standaard lokale IP-adres van Linksys-routers is 192.168.1.1, terwijl het standaardwachtwoord "admin" is en het gebruikersnaamveld leeg is gelaten.

SNELLE TIP: Als u de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router heeft gepersonaliseerd, gebruik dan die inloggegevens. Als u ze bent kwijtgeraakt of vergeten, moet u de router resetten.

2. U wordt nu doorgestuurd naar het hoofdscherm van de opstartpagina. Op de opstartpagina klikt u op het tabblad Wireless (Draadloos) en vervolgens op het sub-tabblad Wireless Security (Draadloze beveiliging).

3. Klik in de sectie Configuration View (Configuratieweergave) op het keuzerondje Manual (Handmatig).

Andere routermodellen, vooral de oudere versies, hebben de optie Manual (Handmatig) niet en vereisen dat u in plaats daarvan naar beneden scrolt tot u bij het gedeelte Wireless Security (Draadloze beveiliging) komt.

4. U kunt nu kiezen uit de vier opties.

Uw Linksys-router ondersteunt vier van de meest gebruikte draadloze beveiligingsmodi waaruit u kunt kiezen: WEP, WPA Personal, WPA2 Personal en WPA2/WPA Mixed Modus. Hier is een tabel die de verschillende soorten beveiliging het beste vergelijkt voor uw referentie:

BeveiligingRangAantal karakters
WEP
Wired Equivalent Protocol
Basic40/64-bit (10 tekens)
128-bit (26 tekens)
WPA Personal
Wi-Fi Protected Access® Personal
Sterk8-63 tekens
WPA2 Personal
Wi-Fi Protected Access® 2 Personal
Sterkste8-63 tekens
WPA2/WPA Mixed ModusWPA2: Sterkste
WPA: Sterk
8-63 tekens

De beveiligingsmodi WPA, WPA2 en WPA2/WPA worden sterk aanbevolen boven WEP voor een hoger beveiligingsniveau. Volg de onderstaande instructies om te weten hoe u elke beveiligingsmodus instelt.

WPA2/WPA Mixed Mode
WPA2 Personal
WPA Personal

WPA2/WPA Mixed Mode

1. Selecteer in het veld Security Mode (Beveiligingsmodus) de optie WPA2/WPA Mixed Mode en voer uw Passphrase (Wachtwoordzin) in.

OPMERKING: De wachtwoordzin moet uit minimaal acht tekens bestaan en is hoofdlettergevoelig.

OPMERKING: WPA2/WPA Mixed Mode wordt voor sommige Linksys-routers ook wel PSK2-Mixed genoemd. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

2. Klik op sf139152-006_en_v5.png (Instellingen opslaan).

WPA2 Personal

1. Selecteer in het veld Security Mode (Beveiligingsmodus) de optie WPA2 Personal en voer uw Passphrase (Wachtwoordzin) in.

OPMERKING: De wachtwoordzin moet uit minimaal acht tekens bestaan en is hoofdlettergevoelig.

OPMERKING: WPA2 wordt voor sommige Linksys-routers ook wel PSK2 genoemd. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

2. Klik op sf139152-006_en_v5.png (Instellingen opslaan).

WPA Personal

1. Selecteer in het veld Security Mode (Beveiligingsmodus) de optie WPA Personal en voer uw Passphrase (Wachtwoordzin) in.

OPMERKING: De wachtwoordzin moet uit minimaal acht tekens bestaan en is hoofdlettergevoelig.

OPMERKING: WPA Personal wordt voor sommige Linksys-routers ook wel WPA Pre-Shared Key (Vooraf gedeelde sleutel) of PSK Personal. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

WPA Shared Key (WPA gedeelde sleutel)

OPMERKING: De WPA Shared Key (WPA gedeelde sleutel) in de bovenstaande afbeelding is het netwerkwachtwoord dat u gebruikt om draadloos verbinding te maken.

PSK Personal

OPMERKING: De Pre-shared Key (Vooraf gedeelde sleutel) in de bovenstaande afbeelding is het netwerkwachtwoord dat u gebruikt om draadloos verbinding te maken.

2. Klik op sf139152-006_en_v5.png (Instellingen opslaan).

OPMERKING: Als u een probleem ondervindt bij het selecteren van het type beveiliging dat u wilt hebben, moet u uw router resetten. Als het probleem zich blijft voordoen, moet u de firmware van uw router upgraden naar de nieuwste versie.

Andere dingen om te onthouden

Voor dual-band routers kan het instellen van de draadloze beveiliging afhangen van het exacte type dual-band router dat u gebruikt. Dual-band routers kunnen simultaan of selecteerbaar zijn. Als de router selecteerbaar is, betekent dit dat u slechts één draadloze band tegelijk kunt gebruiken en één WiFi-wachtwoord kunt instellen.

Als uw dual-band router echter gelijktijdig is, kunt u tegelijkertijd zowel de 2,4 als de 5 GHz draadloze band gebruiken. Dit betekent ook dat u per frequentie twee verschillende WiFi-namen en draadloze wachtwoorden kunt instellen (wat eigenlijk aan te raden is om interferentie te voorkomen).

Zodra u de juiste draadloze beveiliging voor beide banden heeft ingesteld, bent u nu klaar om computers en andere draadloze apparaten zoals een iPad®, smartphones, gameconsoles, printers en toegangspunten met de router te verbinden. U kunt op de onderstaande links klikken voor instructies.

Computers
iPhone®
Apple TV®
Android™ tablet
PlayStation®3
Nintendo Wii™

Meer informatie:

Combinatie van draadloze beveiligingsmethoden voor uw draadloze netwerk