Verschillen tussen IPv4 en IPv6

De Internet Protocol versie 4 (IPv4) is een protocol voor gebruik op pakketgeschakelde Link Layer-netwerken (bijv. Ethernet).  IPv4 biedt een adresseringsvermogen van ongeveer 4,3 miljard adressen.

Internet Protocol versie 6 (IPv6) is meer geavanceerd en beschikt over betere functies dan IPv4.  Het beschikt over een oneindig aantal adressen.  Het zal IPv4 vervangen om wereldwijd het groeiende aantal netwerken en het tekort aan IP-adressen op te lossen.

Een verschil tussen IPv4 en IPv6 is de samenstelling van de IP-adressen.  IPv4 gebruikt vier 1-byte decimale nummers, van elkaar gescheiden door een punt (bv. 192.168.1.1).  IPv6 daarentegen gebruikt hexadecimale nummers die gescheiden worden door dubbelpunten (bv. fe80::d4a8:6435:d2d8:d9f3b11).

Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillen tussen IPv4 en IPv6.

IPv4IPv6
Aantal bits van het IP-adres32128
Formaatdecimaalhexadecimaal
Geschikt voor adressen4,3 miljardoneindig
Hoe pingen?ping XXX.XXX.XXXping6

Voordelen van IPv6 vergeleken met IPv4:

• IPv6 is gemakkelijker voor de router dan IPv4
  • IPv6 is meer compatibel met mobiele netwerken dan IPv4
  • IPv6 laat grotere netto-ladingen toe dan IPv4
  • IPv6 wordt gebruikt door 1% van de netwerken terwijl IPv4 gebruikt wordt door de overige 99%